Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Veilig op pad met de caravan: zorg voor goede belading

Dit jaar trekken we er weer massaal op uit met de caravan. De verkoop van dit kampeermiddel is fors gestegen; door de coronacrisis vieren meer mensen vakantie in eigen land of binnen Europa. Er zijn dan ook veel nieuwe caravanbezitters bij gekomen die lang niet altijd weten ‘hoe het hoort’ qua beladen en veiligheid.

Een belangrijk uitgangspunt voor veilig en aangenaam op vakantie: de caravan-check. Zeker wanneer u een leuk tweedehandsje hebt gekocht met onbekende onderhoudsgeschiedenis is het belangrijk om deze goed na te laten kijken. Onder meer op het gebied van elektra en gasslangen is regulier onderhoud erg belangrijk. Daarnaast slijten onderdelen van een caravan ook wanneer u deze niet gebruikt.

Beladen
Het beladen van de caravan is een kunstvorm. Helaas worden caravans nog vaak te zwaar beladen. Let daarom goed op hoeveel u mag laden in de caravan en het maximale trekgewicht van de auto. Het goed verdelen van het gewicht is belangrijk om slingeren te voorkomen. Leg zware spullen het liefst in de auto. Belaad de caravan tot maximaal 75 procent van het gewicht van de beladen auto. verdeel de te laden bagage goed over de caravan; plaats zware bagage zo laag en dicht mogelijk bij de as en gelijk verdeeld over de linker en rechterkant. Lichte spullen zoals kleding kunnen wel in de bovenkastjes.

Kogeldruk
Door middel van een kogeldrukmeter is te zien of u een goede balans hebt. Als advies geldt een kogeldruk van 5 tot 10 procent van het totaalgewicht van de beladen caravan. De maximale kogeldruk staat vaak aangegeven naast de stekkerdoos op een plaatje op de auto. U mag hier tegenaan zitten, maar niet eroverheen. Een te lage kogeldruk verhoogt het risico op slingeren.