Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Veilig gebruik van fietsendrager

Deze zomer gaan weer veel mensen op pad met de elektrische fiets. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een midweekje ergens boekt, is het meenemen van de fiets handig om de omgeving te verkennen zonder altijd de auto te hoeven pakken. Waar moet je aan denken wanneer je een (elektrische) fiets mee wil nemen op de auto?

Om een fiets of fietsen mee te nemen zijn er doorgaans twee opties: een dakdrager of een fietsendrager op de trekhaak. Beide hebben hun eigen haken en ogen qua gebruik. Zo is een dakdrager uitstekend geschikt om tot drie lichtere fietsen mee te nemen, veelal maximaal 20 kilo per fiets. Voordelen zijn dat de trekhaak beschikbaar blijft, de kofferbak blijft bereikbaar en er is geen belemmering van het zicht. Wel zijn dakdragers gevoeliger voor wind, leveren zij een hoger brandstofverbruik op en zijn ze lastiger te monteren.

Trekhaak-drager
Voor mensen met een elektrische fiets is de fietsendrager op de trekhaak eigenlijk de enige passende optie. Een elektrische fiets is namelijk een stuk zwaarder; gemiddeld tussen de 20 en 30 kilo. Trekhaak-dragers kunnen vaak een groter gewicht aan. Andere voordelen zijn dat de drager zelf makkelijker te plaatsen is, evenals de fietsen: een oprijgoot voorkomt dat je met zo’n gewicht moet gaan tillen. Zeker voor de senioren onder ons minder wenselijk. Daarnaast zekeren veel fietsendragers de fiets beter dan een dakdrager. Nadelen zijn er ook, zoals de genoemde belemmering van het zicht en dat ze niet te combineren zijn met een caravan.

Goed plaatsen
Het correct monteren van de fietsendrager is belangrijk. Zo mag deze de trekhaak niet te zwaar belasten. De kogeldruk is hierbij belangrijk. Om te kijken of het kan neemt u de maximale kogeldruk van uw auto (bijvoorbeeld 70 kilo), verminderd met het gewicht van de fietsendrager (20 kilo). De resterende 50 kilo kan dan gebruikt worden voor twee fietsen tot maximaal 25 kilo, of drie lichte gewone fietsen van 15 kilo. Verwijder onnodige items zoals fietstassen, kinderzitjes en de accu’s van een e-fiets om het gewicht te verminderen.

Aandachtspunten
De ANWB geeft verder diverse aandachtspunten om te controleren. Maak de kogel van de trekhaak vetvrij, dit voorkomt dat de drager kan draaien. Stel de fietsendrager goed af voor een optimale klemming. Controleer dit door te proberen of u de drager kunt draaien op de kogel. Vergeet niet de hefboom op slot te zetten, of andere veiligheidsonderdelen te voorzien van een slot. Doe de stekker van de fietsendrager in de stekkerdoos naast de trekhaak en controleer de verlichting. Vergeet ook niet een witte kentekenplaat te plaatsen; dit is wettelijk verplicht.