Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Veel interesse voor online verlengen rijbewijzen

We kunnen steeds meer zaken gemakkelijk online regelen. Nederlanders zijn steeds digivaardiger geworden, waar ook de Nederlandse gemeenten gebruik van maken. Zij bieden steeds meer dienstverlening online aan; zo ook het verlengen van het rijbewijs.

Dit voorjaar werd bekend dat het landelijk mogelijk moet worden om het rijbewijs zelf online te verlengen. In 2018 begon een proef hiervoor, waar nu 29 gemeenten aan deelnemen. Dankzij een wetswijziging die uiterlijk in oktober 2024 van kracht zal worden moet dit een landelijke mogelijkheid worden. Gemeenten die echter niet willen wachten kunnen wel uit eigen beweging aansluiten – en gemeenten doen dit massaal! Inmiddels zijn er 72 nieuwe gemeenten die dit aan willen bieden. De eerste negen nieuwe gemeenten worden op 1 augustus 2021 aangesloten op deze proef.

Enthousiasme
Uit de eerste evaluatie in 2020 bleek dat zowel gemeenten als burgers en fotografen enthousiast zijn. Het belangrijke voordeel voor de inwoners is dat zij niet meer naar het gemeentehuis hoeven voor een aanvraag; alleen nog naar de fotograaf voor een erkende pasfoto. Dit is zeker in de huidige tijd wenselijk, maar ook wanneer je bijvoorbeeld in een kleine kern woont en verder moet reizen naar je gemeentehuis is het al snel een vervelende klus om dit te moeten regelen. Als gevolg van de coronamaatregelen is het aantal online aanvragen sterk gestegen. Wilt u weten hoe zo’n online aanvraag werkt? Kijk op: www.rdw.nl.