Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Steeds meer emissie-zones: hoe schoon is ónze auto?

De afgelopen jaren zijn er steeds meer milieu-zones bijgekomen in binnen- en buitenland. Hier mogen automobilisten alleen in wanneer hun auto onder een bepaalde emissie-norm voor schadelijke uitstoot valt. Doel hiervan is om de luchtkwaliteit in binnensteden te verbeteren.

De groei van deze zones zorgt ervoor dat steeds meer mensen er eentje tegen gaan komen in hun dagelijks leven. Dan is al snel de vraag: valt mijn auto onder zo’n norm? Hoe schoon is deze precies?
De RDW houdt van alle voertuigen die in ons land rondrijden bij hoe schoon ze zijn. Hoe hoger de emissieklasse, hoe minder het voertuig uitstoot. Deze schaalverdeling loopt nu van 0 (een heel vervuilende auto) tot 6 (superschoon). Deze normen zijn ook afgestemd op de Europese afspraken, zodat iedereen redelijk op dezelfde golflengte zit. Lange tijd was er niet echt overkoepelend beleid; pas in 1992 werd de eerste zogeheten Euronorm ingevoerd. De meest recente daarvan is Euro 6.
De specifieke emissieklasse van een voertuig staat lang niet altijd op het kentekenbewijs; soms ontbreekt dit op de achterkant of er staat een ingewikkelde code. Gelukkig is deze informatie gemakkelijk online te vinden. Zo kan men het kenteken van de auto invullen op www.milieuzones.nl, waarna de emissieklasse c.q. euronorm zichtbaar is.