Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Slimme camera pakt apper achter het stuur

De telefoon gebruiken achter het stuur; we weten allemaal dat het niet hoort maar toch worden nog dagelijks mensen beboet voor dit vergrijp. De politie gaat vanaf nu de eerder geteste slimme camera’s breder inzetten om meer appers te pakken.

In 2020 schreef de politie ruim 168.000 boetes uit mensen die achter het stuur hun telefoon gebruikten. Dit was zelfs 40 procent meer dan het jaar ervoor en een verdubbeling ten opzichte van 2018. Dit zal onder meer te verklaren zijn door de grotere aandacht die dit thema heeft bij de politie. Er werden regelmatig acties gehouden, gericht op het pakken van bellers achter het stuur. Zo heeft menig automobilist vast wel de TV-items gezien waarbij vanuit bussen in auto’s gekeken werd of de bestuurder met andere dingen bezig was dan rijden.

Slimme camera’s
Sinds november 2020 zette de politie op proef al zogeheten slimme camera’s in; het eerste systeem in zijn soort in Europa. Deze kijken vanaf een hoger punt door de voorruit in de auto om te kunnen zien of de bestuurder een telefoon in de hand heeft. Deze foto’s worden dan automatisch doorgestuurd naar het CJIB, waar na beoordeling een boete volgt à 240 euro. Het voordeel voor de politie is dat mensen niet meer staande gehouden hoeven te worden. De Autoriteit Persoonsgegevens ging akkoord met de brede inzet; bestuurders zelf zijn vaak niet zichtbaar en het gezicht van de bijrijder wordt automatisch onzichtbaar gemaakt.

Teruggefloten
Afgelopen week werd de politie wel op een specifiek punt teruggefloten door de rechtbank Rotterdam. Deze oordeelde dat mensen wel een telefoon op schoot mogen hebben; vergelijkbaar met hoe een telefoon op de bijrijdersstoel of middenconsole mag liggen.