Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Pas op met alcohol

TWENTE – Deelnemen aan het verkeer betekent reageren op de steeds veranderende situatie. Wanneer het reactievermogen afneemt, wordt de kans op een ongeluk groter. En dat is nou precies één van de effecten van alcohol.

Volgens het Trimbos instituut zijn de veranderingen in het rijgedrag al merkbaar bij meer dan twee glazen alcohol. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid bevestigt dit beeld. SWOV geeft aan dat het rijgedrag impulsiever wordt, dat bestuurders minder waakzaam worden door alcohogebruik en gevaar wordt minder snel herkend. Daarbovenop het lagere reactievermogen is dus vragen om problemen. Volgens SWOV is het ongevalsrisico bij 0,5 promille al 1,4 keer hoger dan zonder gedronken te hebben. Bij 1 promille is dat al bijna 4 keer zo hoog. Bij jonge bestuurders is de invloed van alcoholgebruik op de rijvaardigheid nog sterker merkbaar.

Wat te doen?
Niet naar het familiekerstfeest gaan of de kerstborrel van het werk overslaan zijn natuurlijk oplossingen, maar niet de enige. Niet drinken en rijden is dat wel. Ook zonder alcohol kan een feest gezellig zijn. Iedereen, ook werkgevers, zorgen voor voldoende frisdrank. Wees ook verdacht op restalcohol. De lever heeft tijd nodig om elk glas alcohol dat u drinkt te verwerken. Dat kan betekenen dat u de ochtend na een avondje doorzakken nog een te hoog promillage in het bloed heeft om de de weg op te gaan. Wettelijk gezien is de grens om deel te mogen nemen aan het verkeer maximaal 0,5 promille. Dit geldt voor alle deelnemers! Ook als fietser zijnde gaat u in de fout als u met teveel alcohol op deelneemt aan het verkeer. Uw rijbewijs wordt dan niet ingenomen, maar u kunt wel voor enkele uren een rijverbod voor de auto krijgen. Ook kunt u als fietser veroordeeld worden als u het verkeer hindert of in gevaar brengt (door alcoholgebruik).