De herfst staat al weer snel voor de deur. In het najaar neemt ook de kans op onstuimig weer toe. Naast de gevaren van regen, zoals aquaplaning en verminderde grip, is ook het onweer voor veel mensen een punt van zorg. Maar gelukkig ben je als autobestuurder juist heel veilig tijdens stevig onweer.
Toch zijn er ook bepaalde misvattingen die we graag even wegnemen. Als eerste een korte uitleg. Onweer zorgt voor een grote elektriciteitsontlading tussen de lucht en de grond. Een blikseminslag kan vele miljoenen volt bevatten Gelukkig bereiken deze niet het menselijk lichaam in de auto dankzij het principe van de ‘Kooi van Faraday’, genoemd naar natuurkundige Michael Faraday. De auto is namelijk gemaakt van elektrisch geleidend metaal wat de elektriciteit veilig af kan voeren van het dak, via de zijkanten naar de grond. Zolang we dus niet de metalen delen van de auto aanraken, wat bij de meeste voertuigen geen probleem zal zijn, zijn we dus optimaal beschermd. Bestuurders die tijdens stevige buien met onweer liever even de auto parkeren doen er verstandig aan om deze niet direct bij of onder een boom te zetten. Bomen trekken namelijk het onweer aan als hoog punt.
Een misvatting die de brandweer graag weg wil nemen is het ‘ontladen’ van de auto; sommige mensen denken dat ze na een blikseminslag met de auto de vangrail of lantaarnpaal aan moeten tikken. Dit is nadrukkelijk niet nodig. De stroom is immers al weggelopen via de grond na deze blikseminslag.