Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Nog weinig EHBO’ers op de weg

TWENTE – Weet u wat u moet doen bij een botbreuk? Hoe dient u te handelen bij een stevige bloeding? Wat is een AED? Helaas hebben maar weinig automobilisten een goed antwoord op deze vraag. EHBO is en blijft helaas een lage prioriteit voor Nederlandse automobilisten. Jammer, want het leven dat u redt kan dat van uzelf zijn…

Het aantal Nederlanders met een EHBO-diploma is en blijft vrij laag. Volgens het Rode Kruis beschikte in 2016 nog maar 3,1 procent van de Nederlanders over een geldig diploma. Voor veel mensen is de concrete kennis over het handelen vrij slecht; hierdoor loop je het risico dat je niet alleen iemand niet kunt helpen – maar zelfs schade toe zou brengen als je niet weet wat je moet doen. Met jaarlijks zo’n 7,6 miljoen ongevallen in ons land is het aannemelijk dat u vroeg of laat getuige bent van een ongeval met letsel.

Volg een cursus
Een EHBO-cursus volgen helpt om dan te weten wat u moet doen. Het haalt een stukje paniek weg; u weet wat u moet doen waardoor u niet machteloos hoeft te staan. Dit geeft weer een zelfverzekerd gevoel voor u en anderen. Het volgen van een EHBO-cursus klinkt duur en tijdrovend, maar toch valt dit best mee. Zo kunt u in drie uur al de basisbeginselen van EHBO leren. Er zijn ook EHBO-cursussen van 12 uur of 20 uur klassikaal maar ook een cursus met 14 uur online studie en 6 uur klassikaal.

Kosten
Voor een gangbare cursus van 12 uur moet u rekenen op zo’n 200 euro. Maar het goede nieuws is dat veel ziektekostenverzekeraars dit geheel of gedeeltelijk vergoeden! Zo vergoedt CZ tussen de 50 en 200 euro afhankelijk van uw polis, Menzis maximaal 100 euro en Univé zelfs 200 tot 500 euro. Veel verzekeraars zitten ergens rond de 100-200 euro vergoeding voor een EHBO-cursus.