Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Nieuw label voor autobanden

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen banden al lijken ze op elkaar. Heeft u moeite met kiezen? Het nieuwe Europese bandenlabel dat sinds 1 mei gebruikt wordt, kan u daarbij helpen. Dit nieuwe label moet het gebruik van veiligere, zuinigere en stillere banden stimuleren.

Sinds november 2012 waren autobanden voor personenwagens al voorzien van een bandenlabel. Het nieuw bandenlabel gaat wederom gelden voor personenwagens, maar ook voor lichte en zware bedrijfsauto’s. Het label geeft eenvoudiger inzicht in het brandstofverbruik, de veiligheid en de geluidsproductie van de banden.

Brandstofverbruik
Veel factoren hebben invloed op het brandstofverbruik van een voertuig. Veelal wordt dan direct gedacht aan de motor en de rijstijl van de chauffeur. Verder spelen de ritomstandigheden zoals hoogteverschillen en weersinvloeden mee. Dat de banden invloed hebben, wordt nog weleens vergeten. Bij personenauto’s kan met de meest zuinige band tot 7,5% bespaard worden op brandstof. Naast het financiële voordeel wordt hierdoor ook minder CO2 uitgestoten. De banden worden ingedeeld in vijf klassen, van A, de meest zuinige, tot en met E, de minst zuinige. Voor maximale besparing moeten banden op de juiste spanning worden gehouden.

Weersomstandigheden
Op het nieuwe label is niet alleen informatie te vinden over het brandstofverbruik. Ook is af te lezen hoeveel grip de banden hebben op een nat wegdek. Bij een noodstop bij een snelheid van 80 kilometer per uur kan het verschil in remweg op een nat wegdek oplopen tot 18 meter. Bij de hoeveelheid grip op een nat wegdek worden de banden eveneens ingedeeld in de klassen A tot en met E. Voor banden die bedoeld zijn voor het rijden onder specifieke sneeuw- of ijsomstandigheden geeft het nieuwe bandenlabel ook inzicht in de hoeveelheid grip van de banden door middel van een sneeuwvlok- of een ijssymbool.

Geluidsproductie
De hoeveelheid geluid die een band produceert wordt eveneens op het nieuwe label vermeld. Het gaat hierbij om het externe afrolgeluid, het geluid voor de omgeving. Het zegt niets over het geluid in de auto. Het afrolgeluid wordt ingedeeld in de klassen A tot en met C, waarbij klasse A ten minste 3 dB stiller is dan de wettelijke limiet. Een daling van 3 dB wordt ervaren als het geluid van de helft minder voertuigen.

Vraag bij de autodealer of bandenspecialist naar het label. Op kiesdebesteband.nl vindt u meer informatie.