TWENTE – Auto’s worden anno 2018 steeds slimmer en zelfstandiger. We zien een groeiend aantal hulpmiddelen in de auto om de inzittenden én overig verkeer veilig te houden. Wat ooit begon met de simpele achteruitrijcamera en parkeersensor is tegenwoordig een all-round videosysteem dat zelfstandig gevaar herkent en ingrijpt. Over enkele jaren zal ook de geheel zelfrijdende auto zijn intrede zoen. Maar niet zonder gevaren…
Eerder dit jaar las u hier al over het eerste dodelijke ongeluk met een volledig autonome auto in de Verenigde Staten. Diverse bedrijven waaronder Google en Uber experimenteren actief met deze technologie en ook het bekende Tesla werkt aan steeds autonomer werkende voertuigen.
Keerzijde
Dat dit alles ook een onverwachte keerzijde kan hebben is wellicht wat minder bekend. Zo trok bewegingswetenschapper Jelte Bos van onderzoeksinstituut TNO afgelopen week aan de bel. Mensen die in een volledig zelfrijdende auto zitten zouden wellicht veel meer last kunnen krijgen van wagenziekte. Dit is nu nog een verschijnsel dat voornamelijk kinderen en tieners treft die achterin de auto zitten en bijvoorbeeld met de telefoon bezig zijn of een film kijken.
Oorzaak
De verwachte toename van wagenziekte is te vinden in de oorzaak van deze aandoening. De meeste vormen van wagenziekte worden veroorzaakt doordat de ogen en het evenwichtsorgaan andere dingen aangeven, waardoor de hersenen dit raar interpreteren met misselijkheid als gevolg. Bestuurders die dus té veel op zouden gaan in hun boek lopen een risico op wagenziekte.