Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Kiest OV-mijder voor de auto?

Per 1 juni zal het openbaar vervoer weer verruimd worden qua dienstregeling. Met meer treinen, meer bussen en ongetwijfeld weer meer mensen die er gebruik van maken. Maar: niet iedereen. De vrees is dat veel OV-reizigers straks bewust kiezen om toch in de auto te stappen in plaats van het OV.

De RAI-vereniging liet onderzoek uitvoeren onder 4.000 mensen door Maurice de Hond. Hieruit blijkt dat 20 procent van de OV-reizigers van voor de crisis na het versoepelen voorlopig geen gebruik maakt van het openbaar vervoer. Van deze groep stapt dan 63 procent weer in de auto en 18 procent pakt de fiets. 52 procent van de OV-reizigers blijft ook straks gewoon het OV pakken. Dit zal wel een uitdaging worden met de lagere capaciteit.

Zorgwekkend
De RAI-vereniging verwacht dat de coronacrisis een permanent effect zal hebben op mobiliteit. Zo geeft een kwart van alle automobilisten aan best vaker thuis te willen werken. Toch is het wel zorgwekkend dat de groep OV-mijders vaker de auto wil pakken met als mogelijk gevolg meer files.

Flexibele mobiliteit
De hoop is dat zowel de werknemers als werkgevers toch eens actief gaan kijken naar mobiliteit en hoe dit het beste uitgevoerd kan worden. Is Nederland niet mooier zonder files? Is dit niet beter voor het milieu en de kwaliteit van leven? Is thuiswerken niet net zo productief? Het grote thuiswerk-experiment zou wel eens dé push kunnen zijn om na te denken over personele inzet en de bijbehorende mobiliteitsvraagstukken op de langere termijn.