Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Geen corona-scherm in auto

Het coronavirus heeft ook diverse invloeden op onze mobiliteit, zowel voor de korte als de langere termijn. Zo is het vervoer van meerdere mensen in één auto onmogelijk met de anderhalve meter afstand die als advies van kracht is. Wat mag nu wel en niet, en zijn er oplossingen?

De RDW onderzocht de afgelopen maand de mogelijkheid om plastic schermen te plaatsen in busjes en auto’s, waarmee chauffeurs en passagiers van elkaar gescheiden worden. Vergelijkbaar met de kassa-schermen in de supermarkten. De uitkomst van het onderzoek was niet bijster verrassend: dit is geen goed idee. Er werd gekeken naar bijvoorbeeld plaatsing van een scherm tussen bestuurder en bijrijder, maar ook tussen de eerste en tweede zitrij. Dit soort oplossingen zijn bijvoorbeeld voor taxi’s en bedrifjsauto’s, waarbij meerdere mensen een voertuig delen die geen familie zijn.

Beperkte mogelijkheden
Een scherm tussen de bestuurder en bijrijder is voor de veiligheid niet verstandig. Maar een scherm tussen de eerste en tweede zitrij zou nog wel kunnen, mits aan diverse veiligheidsvoorschriften wordt voldaan. Zo mogen de werking van gordels en airbags niet gehinderd worden en er mag geen invloed zijn op het zicht. Ook moet de afscherming het in- en uitstappen niet belemmeren en het gebruikte materiaal moet geen risico vormen bij aanrijdingen.

Huidige regels
De huidige regels zijn als volgt: u mag met mensen uit uw eigen huishouden gewoon in een auto zitten zonder beperking. Met mensen die niet tot uw huishouden behoren, is dit vanaf 3 personen strafbaar. U ontvangt dan een boete wanneer u niet voldoende afstand houdt, wat in veel auto’s onmogelijk is.