Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Gebruik de juiste autobanden voor het juiste seizoen

Als vaste lezer van de Autopaper weet u beter, maar er zijn nog voldoende mensen die in het seizoen op de verkeerde autobanden rijden. In de winter zijn er nog veel mensen die op zomerbanden blijven rijden. Maar ook in de zomer zijn er veel mensen die nog op de winterbanden zitten…

Dit bleek wel op 30 en 31 juli, toen controleurs van BOVAG ruim 1.658 auto’s controleerden op grote parkeerplaatsen in het land. 88 auto’s – ruim 5,3 procent – reed nog rond met winterbanden. Wanneer BOVAG de cijfers doortrekt, zou zich dit vertalen in landelijk zo’n 500.000 auto’s die op de verkeerde banden reden. BOVAG controleerde dit jaar tijdens de hittegolf met ruim 30 graden op de thermometer. Vorig jaar werd ook gecontroleerd; toen bij een asfalt-smeltende 40 graden. Ook toen lag het percentage al hoog. Het viel op bij de controle dat het vaak de kleinere, oude auto’s waren die rondreden met de verkeerde banden. Vaak reden deze ook rond met afwijkende types banden, zoals zomerbanden voor en winterbanden achter.

Niet handig
Winterbanden en zomerbanden zijn dusdanig verschillend qua samenstelling dat het onverstandig is om de foute band te gebruiken. Zo zijn winterbanden gemaakt van zachter rubber met een design voor goed grip op besneeuwd wegdek. Bij hogere temperaturen zorgen deze banden echter voor een langere remweg, minder grip, meer slijtage en een hoger brandstofverbruik. Het is volgens BOVAG dan ook ronduit onverstandig om rond te rijden met de verkeerde banden. Niet alleen jaagt men zichzelf op kosten, maar er zijn ook veiligheidsrisico’s. Wie graag toch het hele jaar door één set banden wil gebruiken, kiest dan ook voor vierseizoenenbanden.