In veel Europese landen is E10 al veel langer op de markt. Vanaf 1 oktober is elk tankstation in Nederland ook verplicht om deze brandstof aan te bieden en dan niet met één enkel vulpistool, maar met de helft van alle vulpistolen.
De E in E10 staat voor bio-ethanol en de 10 voor het maximale percentage van de bio-ethanol. De E10 is dan ook een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en maximaal 10 procent bio-ethanol. De in Nederland veel getankte E95 bevat slechts 5 procent bio-ethanol. Bio-ethanol ontstaat door fermentatie van bijvoorbeeld suiker of tarwe.
Voor- en nadelen
E10 heeft als voordeel dat er minder fossiele brandstof nodig is. E10 is een vernieuwbare brandstof en de CO2-uitstoot is bij verbranding lager. E10 is dus minder schadelijk voor het milieu. Iets wat voordelen heeft, heeft ook nadelen. Zo is ethanol agressiever dan fossiele brandstoffen en tast het zowel kunststof als metalen onderdelen aan. Dat heeft dan ook als gevolg dat niet alle voertuigen geschikt zijn om op E10 te rijden. Geschat wordt dat dit voor zo’n tien procent van de voertuigen op de Nederlandse wegen geldt. Verder komt er minder energie vrij bij verbranding van E10.
Checken
Voertuigen met een eerste registratie na 12 oktober 2018 hebben een sticker die aangeeft of er E10 getankt mag worden. Voor oudere auto’s kan op bijvoorbeeld www.e10check.nl nagegaan worden of E10 tanken mogelijk is.