Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Elektrische auto steeds aantrekkelijker qua kosten

De afgelopen jaren werd het elektrisch rijden steeds bekender. Niet verrassend, want steeds meer mensen kochten elektrische auto’s én de fabrikanten maken er steeds meer. Maar wat u óók leest, is dat een elektrische auto vaak nog relatief duur is. Hier komt steeds meer verandering in. Zo verwacht onderzoeksbureau BloombergNEF dat elektrische auto’s vanaf 2027 goedkoper zijn dan benzineauto’s.

Fabrikanten maken al steeds meer betaalbare auto’s in het elektrische segment. Zij moesten immers aanvankelijk veel investeren in de achterliggende technologie, waardoor elektrificatie aanvankelijk voorbehouden was aan een hoger prijssegment. Maar net als met veel andere technologie die aanvankelijk alleen op dure auto’s te vinden was – denk: airco, ABS, airbags, achteruitrijcamera, etc. – is ook een elektrische aandrijflijn langzaam in een lager segment rendabel geworden. Volgens het rapport komt de daling van het kostenplaatje vooral doordat accu’s steeds goedkoper worden. Wel hangt het af van welk type voertuig je naar kijkt wanneer deze goedkoper gaan zijn dan elektrisch rijden. Zo verwacht men dat SUV’s al in 2026 onder de kosten van benzineversies liggen. Voor compactere auto’s is dit een jaar later.

Groene ambitie
Diverse merken hebben al aangekondigd dat zij uiteindelijk naar een geheel elektrisch gamma willen. De verwachting is dat rond 2035 vrijwel álle verkochte auto’s in Europa elektrisch zullen zijn. Dit zal ook geholpen worden door ontwikkelingen buiten de autobranche, zo zijn steden bezig om auto’s met verbrandingsmotor te weren en diverse landen overwegen een totaalverbod op auto’s met verbrandingsmotor.