De Nederlandse wegen behoren tot de veiligste ter wereld. Toch kan je ook hier een ongeluk krijgen met letsel. Jaarlijks raken ruim 20.000 mensen ernstig gewond in het verkeer. Na daling in de jaren ’90 is er sinds 2006 weer een stijging zichtbaar. Weet u hoe u moet handelen wanneer u betrokken bent bij een ongeval met letsel, of zoiets ziet gebeuren?
De grote mate van veiligheid op de Nederlandse wegen en ons uitstekende systeem van hulpdiensten heeft helaas ook een negatieve kant: maar weinig mensen zijn zelfredzaam op het gebied van eerste hulp bij ongelukken. Volgens het Rode Kruis heeft amper 3 procent van de Nederlanders een geldig EHBO-diploma. Hierdoor zijn veel mensen niet in staat om een ander – of zichzelf – te helpen wanneer dit nodig is.
Volg een cursus
Het volgen van een EHBO-cursus zou eigenlijk standaard moeten zijn voor iedere volwassen Nederlander. U weet dan precies wat u wel of vooral niet moet doen wanneer u te maken hebt met letsel. Dat het leven onvoorspelbaar is op dit vlak moge duidelijk zijn; zo was de recente hartstilstand van voetballer Christian Eriksen aanleiding voor meer mensen om toch eens een reanimatiecursus te gaan volgen. Dankzij snel en vakkundig handelen overleefde hij het. Het is een situatie waar u ook zomaar in terecht kan komen.
Laagdrempelig
De meeste lokale EHBO-verenigingen bieden passende algemene EHBO-cursussen aan, veelal met een cursusduur van zo’n 12 tot 20 uur. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook steeds meer online cursussen met een beperkt klassikaal programma. U kunt vaak al in drie uur de basisbeginselen leren zoals reanimatie. Voor een gangbare cursus van 12 uur moet u rekenen op zo’n 200 euro. Vaak vergoed een zorgverzekeraar (een deel van) deze kosten.EHBO: zo gek nog niet!