December is de maand van feestjes en gezelligheid. Uiteraard weet u als lezer van de Autopaper beter, maar er zijn mensen die zich er niet aan houden: het niet mogen rijden onder invloed. Zij riskeren nu zwaardere straffen.
Rijden onder invloed is één van de belangrijkste oorzaken van dodelijke ongevallen. Bij ruwweg één op de vijf ongevallen speelt alcohol een rol. Rijden onder invloed zorgt voor een slechter reactievermogen maar ook impulsiever en avontuurlijker gedrag achter het stuur. Een gevaarlijke combinatie. Hoewel de BOB-campagnes bijdroegen aan betere bewustwording over rijden onder invloed blijft handhaving toch sterk nodig.
Beperkt effect
Jaarlijks worden ruim 44.000 automobilisten betrapt op rijden onder invloed. De overheid kan diverse maatregelen opleggen, zoals boetes en educatieve maatregelen. Helaas blijken zowel hogere straffen als educatieve maatregelen weinig effect te hebben op de zware alcoholovertreders, waar nu verandering in moet komen.
Zwaarder straffen
Een nieuw wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid geeft rechters de mogelijkheid om gelijk een rijontzegging op te leggen, ook wanneer men in hoger beroep gaat. Bestuurders die hun rijbewijs langer dan twee jaar in moeten leveren, moeten opnieuw rijexamen doen als ze weer de weg op willen. Het kabinet overweegt om bestuurders die rijden onder invloed een rijverbod op te kunnen leggen van maximaal vijf jaar. Overtreders van dit verbod riskeren dan een gevangenisstraf.