TWENTE – Het staat al jaren in de top 10 verkeersergernissen en het is ook bij wet verboden: bumperkleven. Dusdanig weinig afstand houden van de voorganger dat de bestuurder in het geval van een plotseling noodstop niet meer op tijd kan remmen.
De ergernis hierover is dan ook niet overtrokken: bumperkleven is in 90% van de gevallen de oorzaak van een kop-staartbotsing. De politie treedt dan ook hard op tegen bumperklevers en de boetes zijn niet mals!
Veilig de weg op
Jezelf, een inzittende of andere weggebruikers in gevaar brengen met je rijstijl is verboden en wordt zwaar beboet. In het geval van bumperkleven is de bestuurder nalatig in het houden van een veilige afstand. Zoals beschreven staat moet “iedere bestuurder z’n voertuig op tijd kunnen stoppen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze weg vrij is.” Een handige vuistregel is de 2-seconden-regel: houdt twee seconden afstand tussen uw eigen auto en die van de voorganger. Bij regenachtig weer of sneeuwval is de remweg uiteraard langer en moet meer dan 2 seconden afstand in acht genomen worden.
Hoge boetes
Wie wel wordt betrapt op bumperkleven riskeert een boete van 280,- euro of meer. De hoogte van dit bedrag kan oplopen bij hogere snelheden en er kan voor gekozen worden een dagvaarding tegen de extreme klever. Dit kan resulteren in ontzegging van de rijbevoegdheid voor maximaal 12 maand. De controle op bumperklevers wordt overigens vaak uitgevoerd door agenten in onherkenbare auto’s met daarin camera’s die uw acties in het verkeer vastleggen. De controle hierop kan daarom voortdurend aanwezig zijn.