Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

BMW test auto’s met waterstofcel: volgend jaar in productie

 

Auto’s met een waterstofcel zijn nu nog relatief zeldzaam op de Nederlandse wegen. Het schaarse aantal tankstations voor deze voertuigen maakt ze voor de meeste mensen nog niet echt aantrekkelijk. Maar toch zien fabrikanten een positieve toekomst voor deze energievorm. Zo ook BMW, die volgend jaar een auto met brandstofcel op de markt wil brengen.

BMW is nu begonnen met het testen van diverse prototypes op de Europese wegen. In 2022 wil het merk een kleine serie auto’s produceren op basis van de BMW X5. De opzet is om ‘vrijwel standaard’ voertuigen te maken: auto’s die eigenlijk niet bijzonder zijn op een positieve manier. BMW’s i Hydrogen NEXT is een puur elektrische auto die zijn energie haalt uit de waterstofcel. De aandrijflijn is goed voor een vermogen van 374 pk; vergelijkbaar met BMW’s krachtigste zescilinder brandstofmotor. Dit garandeert de sportieve prestaties die kopers verwachten van het merk.

Testprogramma
Het testprogramma is er op gericht om te kijken hoe het chassis, electronica en brandstofcel samenwerken onder praktische omstandigheden. Alle componenten zijn weliswaar uitvoerig individueel getest en onder laboratoriumcondities, maar deze veldtests moeten de veiligheid, efficiëntie en betrouwbaarheid onder normale omstandigheden aantonen. BMW werkte samen met Toyota voor de ontwikkeling van deze waterstofcel.

Veel voordelen
BMW ziet waterstof als een praktische aanvulling op de bestaande plug-in hybrides en volledig elektrische auto’s. Waterstof kan bijvoorbeeld praktisch zijn wanneer mensen grotere afstanden af moeten leggen waar niet altijd een elektrisch laadpunt is. Daarnaast tank je waterstof net als reguliere brandstof; dus zonder de laadtijden van een normale elektrische auto.