Elektrische auto’s hebben veel voordelen voor de gemiddelde gebruiker: ze zijn duurzaam, stil en hebben mooie innovaties. Maar ze hebben óók nadelen; zo moet een auto vaak relatief lang aan de lader hangen. Een nieuwe Twentse innovatie moet hier verandering in brengen.
De Universiteit Twente kwam deze week met een bericht dat onderzoekers van UT’s MESA+-instituut concluderen dat een compleet nieuw materiaal de laadsnelheid van accu’s tot wel tien keer kan verhogen. Dit zonder het risico dat de accu kapot gaat of korter meegaat.
De technische uitleg, voor wie goed opgelet heeft bij natuurkunde: de anode van lithium-ion accu’s kan gemaakt worden van een nieuw materiaal: nikkelniobaat. Dit zou geen schade oplopen bij sneller laden en is ook nog eens makkelijk te fabriceren. De onderzoekers presenteerden hun eerste ervaringen met accu’s van dit materiaal in de publicatie ‘Advanced Energy Materials’.
Hoewel laadstations langs de snelweg steeds sneller zijn geworden is er ook een keerzijde: lang niet alle accu’s zijn nu geschikt voor heel snel laden. Wereldwijd is er daarom ook een zoektocht gaande naar het perfecte materiaal dat nog sneller laden mogelijk maakt met zo min mogelijk negatieve bijwerkingen, lage productiekosten en het liefst een duurzaam productieproces.